Kuchnia z szybkowaru
?opatki i udka z 1 kr??lika
1 ??y??ka mÄ?ki
1 ??y??ka t??uszczu
1 cebula
1 ??y??ka koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki ??mietany
1 ??y??eczka papryki mielonej; zielenina i s??l do smaku; 0
5 szklanki wody
1 kostka maggi |
Ostrym no??em oddzieliÄ? miÄ?so od ko??ci, pokroiÄ? w niezbyt ma??Ä? kostkÄ?, posoliÄ?, opr??szyÄ? mÄ?kÄ? i obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu, po czym dodaÄ? oczyszczonÄ? i drobno pokrojonÄ? cebulÄ? i jeszcze razem podsma??yÄ?. WlaÄ? wodÄ? z rozpuszczonÄ? w niej kostkÄ? maggi, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otwarciu szybkowaru dodaÄ? koncentrat pomidorowy, paprykÄ? i wymieszanÄ? z mÄ?kÄ? ??mietanÄ?. ZagotowaÄ?. Przed podaniem posypaÄ? obficie zieleninÄ?.
Uwaga. Do paprykarza mo??na dodaÄ? przed duszeniem oczyszczone i pokrojone w paski 2-3 owoce surowej lub marynowanej papryki.
|