Kuchnia z szybkowaru
Comber i udka z 1 zajÄ?ca
10 dag s??oniny
6 dag t??uszczu
1 ??y??ka mÄ?ki; 1 szklanka wody
Zaprawa:
1 w??oszczyzna bez kapusty
5 dag cebuli
2 ??y??ki oleju
1 ??y??ka octu
1 listek laurowy
7-10 ziaren pieprzu
7-10 ziaren ziela angielskiego
7-10 ziaren ja??owca
1 ??y??eczka cukru |
ZrobiÄ? zaprawÄ?. przyprawy zemleÄ?, warzywa zetrzeÄ? na tarce do jarzyn, dodaÄ? cukier i ugnie??Ä? mocno, a?? puszczÄ? sok, wymieszaÄ? z olejem i octem. MiÄ?so skrusza??ego zajÄ?ca na 2 dni przed pieczeniem natrzeÄ? i ob??o??yÄ? zaprawÄ?, po czym wynie??Ä? w ch??odne miejsce. Po tym czasie otrzÄ?snÄ?Ä? z miÄ?sa warzywa z zaprawy, miÄ?so naszpikowaÄ? s??oninÄ?, posoliÄ?, posypaÄ? mÄ?kÄ? i obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. WlaÄ? wodÄ?, szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|