Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Napoleonki z ciasta listkowanego ??mietanowego

Ciasto:
35 dag mÄ?ki
30 dag mas??a
2 ??????tka
1/2 jaja
15dag ??mietany
s??l
2 dag mÄ?ki do podsypania
Nadzienie:
4 ??????tka
2 jaja
15 dag cukru
1/4 laski wanilii
4 dag mÄ?ki
1/4 l mleka
3 dag cukru pudru z waniliÄ? do posypania
Ciasto sporzÄ?dziÄ? i upiec tak samo jak placek na ciastka listkowane z poziomkami. SporzÄ?dziÄ? krem: w miseczce emaliowanej utrzeÄ? ??????tka i jaja z cukrem, dodaÄ? startÄ? waniliÄ? i mÄ?kÄ?, rozetrzeÄ? dok??adnie. ZagotowaÄ? mleko. UtartÄ? w misce masÄ? postawiÄ? nad wodÄ? wrzÄ?cÄ? w naczyniu dopasowanym do obwodu miski; do masy wlewaÄ? cienkim strumieniem wrzÄ?ce mleko, szybko rozcierajÄ?c masÄ?, aby nie potworzy??y siÄ? grudy z mÄ?ki i ??ciÄ?tych jaj. MasÄ? ucieraÄ? na parze tak d??ugo, a?? mÄ?ka rozklei siÄ? i zatraci zapach surowizny krem zgÄ?stnieje; wtedy dodaÄ? mas??o, rozmieszaÄ? je, krem zestawiÄ? i ostudziÄ? ucierajÄ?c. Napoleonki na??o??yÄ? nadzieniem i pokrajaÄ? tak jak ciastka z poziomkami; powierzchniÄ? grubo posypaÄ? cukrem pudrem z waniliÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design