Kuchnia z szybkowaru
Przodek i podr??bki 1 zajÄ?ca
15 dag chudego boczku wÄ?dzonego
3 du??e cebule
5 dag t??uszczu
1 ??y??ka mÄ?ki
5-6 ziaren ja??owca
1 listek laurowy
1 p??aska ??y??eczka s??odkiej papryki mielonej (kto lubi mo??e dodaÄ? trochÄ? ostrej)
2 kieliszki czerwonego wina ; siekana natka pietruszki
s??l do smaku; 0
5 szklanki wody |
MiÄ?so zajÄ?ca obraÄ? dok??adnie z b??on i porÄ?baÄ? na niedu??e kawa??ki, podroby pokroiÄ?. RozgrzaÄ? w szybkowarze t??uszcz obrumieniÄ? na nim miÄ?so z podrobami, wrzuciÄ? pokrojony w s??upki boczek i w grubÄ? kostkÄ? cebulÄ?, wlaÄ? wodÄ?. Szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 35 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, potrawÄ? posoliÄ?, dodaÄ? zgniecione ziarna ja??owca, listek laurowy, paprykÄ? i wino, posypaÄ? mÄ?kÄ? i kilka razy zagotowaÄ?. Przed podaniem posypaÄ? natkÄ? pietruszki. PodawaÄ? z ry??em, kaszkÄ? krakowskÄ? lub pot??uczonymi kartoflami.
|