Kuchnia z szybkowaru
1 kg zajÄ?ca
4 ??y??ki dobrego oleju (np. sojowego)
1 ??y??ka mÄ?ki; s??l i pieprz do smaku
Zalewa:
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
1 marchew
2 zÄ?bki czosnku
4 cebule
6-7 roztartych ziaren pieprzu |
ZalaÄ? na noc kawa??ki skrusza??ego zajÄ?ca zalewÄ? wykonanÄ? z podanych wy??ej sk??adnik??w. Przed przyrzÄ?dzeniem wyjÄ?Ä? zajÄ?ca z zalewy, osuszyÄ? w ??ciereczce, obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze oleju. WsypaÄ? mÄ?kÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?, wlaÄ? zalewÄ? wraz z warzywami. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 35 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
Uwaga. Do potrawy tej mo??na u??yÄ? nawet nieudane, ale nies??odkie. wino domowe.
|