Kuchnia z szybkowaru
Comber i udka z 1 zajÄ?ca
15 dag boczku wÄ?dzonego
3 du??e cebule
2 ??y??ki tartej bu??ki
1 ??y??eczka papryki
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina; s??l do smaku 1 szklanka wody
Zalewa:
1 szklanka 6-procentowego octu
2 szklanki wody
2 du??e cebule
1 listek laurowy
7 ziaren pieprzu
7 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren ja??owca. |
PrzygotowaÄ? zalewÄ?. zagotowaÄ? wodÄ? z oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ? oraz z przyprawami, a gdy ostygnie, po??Ä?czyÄ? z octem. Do tej zalewy w??o??yÄ? na 2-4 dni comber i udka zajÄ?ca, trzymaÄ? w ch??odnym miejscu. WyjÄ?te miÄ?so umyÄ? i porÄ?baÄ? na kawa??ki. Ka??dy kawa??ek posoliÄ?, posypaÄ? dooko??a tartÄ? bu??kÄ? wymieszanÄ? z paprykÄ?, ob??o??yÄ? posiekanÄ? cebulÄ? i owinÄ?Ä? w plasterki boczku (mo??na poobwiÄ?zywaÄ? nitkÄ?). U??o??yÄ? w szybkowarze, wlaÄ? wino oraz po p???? szklanki wody i zalewy. Szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 55 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|