Kuchnia z szybkowaru
1 kg sarniny
6 dag mas??a
1 kg winnych jab??ek,
s??l i pieprz do smaku;
0,5 szklanki wody
Zaprawa:
1 pÄ?czek w??oszczyzny bez kapusty
1 du??a cebula
1 ??y??ka oleju
1 ??y??ka octu
1 listek laurowy
1 ??y??eczka cukru
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren ja??owca |
Na 2-3 dni przed przyrzÄ?dzeniem pieczeni zrobiÄ? zaprawÄ?. zetrzeÄ? na tarce do jarzyn warzywa, zemleÄ? pieprz, ziele angielskie i ja??owiec, wszystko razem ugnie??Ä? tak, by pu??ci??o sok, dodaÄ? olej, cukier, ocet i pokruszony listek laurowy. Ob??o??yÄ? tym miÄ?so i odstawiÄ? w ch??odne miejsce. Przed przyrzÄ?dzeniem wyjÄ?Ä? miÄ?so z zaprawy, osuszyÄ? w ??ciereczce. W szybkowarze ; rozgrzaÄ? mas??o, obrumieniÄ? na nim sarninÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?. Ob??o??yÄ? po????wkami oczyszczonych z gniazd nasiennych ` jab??ek i wlaÄ? wodÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 40 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
|