Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pasztet francuski z cielÄ?ciny


1 kg cielÄ?ciny z ko??ciÄ?
50 dag wÄ?tr??bki cielÄ?cej [wieprzowej)
20 dag podgardla
20 dag s??oniny
8 dag bu??ki czerstwej
1 dag grzyb??w suszonych
seler
pietruszka
cebula
4 jaja
2 li??cie laurowe
pieprz
ziele angielskie
ga??ka muszkato??owa
imbir
s??l
t??uszcz do wysmarowania formy
Ze s??oniny odkrajaÄ? kilkana??cie cienkich plasterk??w do wy??o??enia formy. Op??ukane miÄ?so i podgardle, resztÄ? s??oniny, oczyszczone warzywa, grzyby i przyprawy zalaÄ? wodÄ? i gotowaÄ? powoli do miÄ?kko??ci. Pod koniec gotowania posoliÄ?. WÄ?tr??bkÄ? op??ukaÄ?, obraÄ? z b??ony pokrajaÄ? w plastry i dusiÄ? 10 min. w wywarze z miÄ?sa (p???? szklanki). Ostudzone i obrane z ko??ci miÄ?so, namoczonÄ? w wywarze bu??kÄ?, wÄ?tr??bkÄ? i s??oninÄ? zemleÄ? 2 razy w maszynce z sitkiem do pasztet??w. Do masy dodaÄ? jaja, zmielony pieprz, utartÄ? ga??kÄ? muszkato??owÄ? i imbir; dobrze wyrobiÄ? (gdyby by??a zbyt gÄ?sta, dodaÄ? trochÄ? wywaru). FormÄ? wysmarowaÄ? dok??adnie t??uszczem, u??o??yÄ? w niej ozdobnie plasterki s??oniny (np. w szachownicÄ? lub w gwiazd??) i wype??niÄ? masÄ? do Ä? wysoko??ci. Form?? z masÄ? przykryÄ? szczelnie pokrywÄ? i gotowaÄ? pasztet na parze 90 min. lub piec w ??rednio gorÄ?cym piekarniku ok. 60 min. Ostudzony, ale jeszcze letni pasztet wyjÄ?Ä? z formy i pozostawiÄ? do ostygni??cia. PodawaÄ? pokrajany w plastry grubo??ci 0,5-0,75 cm, z sosem majonezowym, tatarskim lub Cumberland. Z podanej ilo??ci sk??adnik??w otrzymuje siÄ? ok. 2 kg pasztetu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design