Kuchnia turecka
1 kg miÄ?sa z jagniÄ?cia
1 du??a cebula pokrajana w Ä?wiartki
Marynata:
6 ??y??ek oliwy lub oleju jadalnego
6 ??y??ek czerwonego wina lub soku z cytryny,
ewentualnie drobno posiekanej cebuli
1 ??y??eczka soli
1 /2 ??y??eczki pieprzu
1/2 ??y??eczki zmielonego ziela angielskiego lub bazylii
Sos:
2 ??y??ki oliwy lub oleju jadalnego
1 ma??a, drobno posiekana cebula
1 ma??a ??wie??a zielona papryka - bez nasion posiekana
3 pomidory sparzone, obrane, posiekane
1 ??y??ka pasty pomidorowej z 2 ??y??kami wody
s??l, s??odka papryka do smaku |
1. MiÄ?so pokrajaÄ? w 3 cm kostkÄ? w??o??yÄ? do miski, dok??adnie wymieszaÄ? z marynatÄ?, przykryÄ?, pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu przez noc.
2. W ma??ym rondlu rozgrzaÄ? oliwÄ? lub olej, sma??yÄ? na ma??ym ogniu cebulÄ? posypanÄ? pieprzem, a?? bÄ?dzie przezroczysta. W??o??yÄ? pomidory i dusiÄ? przez 5 min., dodaÄ? pastÄ? pomidorowÄ?, przyprawiÄ? solÄ? ze szczyptÄ? s??odkiej papryki, dusiÄ? na ma??ym ogniu przez 15 min., trzymaÄ? w cieple.
3. Ka??dÄ? Ä?wiartkÄ? cebuli przekroiÄ?, rozdzieliÄ? na p??atki.
4. MiÄ?so nak??adaÄ? na ro??enka na przemian z p??atkami cebuli.
5. Piec w ro??nie elektrycznym, smarujÄ?c marynatÄ? i obracajÄ?c co 2-3 minuty. Szasz??yki powinny byÄ? z wierzchu przypieczone, a w ??rodku r????owe.
6. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i z sosem oraz posiekanym surowym pomidorem i cebulÄ?. Szasz??yki mo??na zawinÄ?Ä? w p??askie chlebki PITA
Proporcje dla 5-6 os??b
|