Kuchnia turecka
1/2 kg miÄ?sa z jagniÄ?cia
mas??o lub olej jadalny do sma??enia woda
2 du??e marchewki pokrajane w grube talarki
2 du??e pomidory sparzone, obrane, pokrajanego grube plastry
1 du??a cebula pokrajana w plasterki
1 ??wie??a zielona papryka grubo posiekana
s??l i pieprz do smaku
miÄ?ta drobno posiekana ??wie??a, suszona lub zielone pietruszka
jogurt . |
1. MiÄ?so natrzeÄ? solÄ?, pieprzem, pokrajaÄ? w 2 cm kostkÄ?.
2. Mas??o lub olej mocno rozgrzaÄ? w rondlu, zrumieniÄ? miÄ?so.
3. DodaÄ? marchew, wlaÄ? tyle wody, aby przykrywa??a miÄ?so, gotowaÄ? na ma??ym ogniu, a?? bÄ?dzie na wp???? miÄ?kkie.
4. DodaÄ? pomidory, cebulÄ? paprykÄ?, s??l i pieprz, dusiÄ?. W razie potrzeby podlaÄ? wodÄ? - po ugotowaniu powinno byÄ? oko??o 1 i 1/2 szklanki sosu.
5. MiÄ?so u??o??yÄ? na gorÄ?cych talerzach, przybraÄ? na wierzchu jarzynami, polaÄ? jogurtem o temperaturze pokojowej, posypaÄ? miÄ?tÄ? lub zielonÄ? pietruszkÄ?.
6. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub ze ??wie??ym bia??ym pieczywem.
Proporcje dla 4-5 os??b
Do gulaszu mo??na dodaÄ? i inne jarzyny: bak??a??any, brukiew, ziemniaki, kabaczki czy ??wie??e og??rki.
|