Kuchnia turecka
1/4 kg mielonej baraniny
1 ??rednia babula drobno posiekana
1 ??y??eczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 kromki namoczonego w wodzie razowego chleba
s??l pieprz do smaku
1 ma??e jajo roztrzepane
2 ??y??ki mas??a lub oleju jadalnego
2 ??y??ki mÄ?ki
3 du??e pomidory, sparzone, obrane, posiekane |
1. MiÄ?so wymieszaÄ? z cebulÄ?, zielonÄ? pietruszkÄ?, chlebem (wodÄ? odcisnÄ?Ä?), solÄ?, pieprzem i jajem, wyrobiÄ? na jednolitÄ? masÄ?.
2. FormowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego, obtaczaÄ? w mÄ?ce, wstawiÄ? do liod??wki na godzinÄ?.
3. Na mocno rozgrzanym ma??le lub oleju zrumieniÄ? klopsiki ze wszystkich stron.
4. DodaÄ? pomidory, zmniejszyÄ? p??omie?? i dusiÄ? pod przykryciem przez 25 min, W razie potrzeby podlaÄ? 2 ??y??kami wody
5. PodawaÄ? z zielonÄ? sa??atÄ? lub mizeriÄ? ze ??mietanÄ?.
Proporcje dla 2-3 os??b
|