Kuchnia RPA
1/2 szklanki bia??ej fasoli
2 ??y??ki oleju )jadalnego lub mas??a
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostk??
2 posiekane cebule
4 pomidory, sparzone, obrane, posiekane
1 ??y??eczka soli
1/4 ??y??eczki chlli
1 ??y??ka proszku curry lub gram mas??a
1 i 1/2 ??y??eczki cukru
1/4 szklanki wody
1 ??y??eczka octu (6 proc.)
1 posiekane jab??ko
4 ??y??ki rodzynk??w (dowolnie) |
1. Op??ukanÄ? fasolÄ? namoczyÄ?, odstawiÄ? na 12 godz.
2. OdcedziÄ?, gotowaÄ? w ??wie??ej wodzie na ??rednim ogniu przez godzinÄ?.
3. Olej lub mas??o rozgrzaÄ? w garnku, dodaÄ? cebulÄ?, sma??yÄ? przez 5 min.
4. W??o??yÄ? miÄ?so, sma??yÄ? ze wszystkich stron a?? siÄ? zrumieni.
5. DodaÄ? pomidory, s??l, chlli, dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 30 min.
6. Po??Ä?czyÄ? proszek curry lub gram mas??a z cukrem, wodÄ? i octem, wlaÄ? do miÄ?sa, wymieszaÄ?.
7. FasolÄ? odcedziÄ? w??o??yÄ? wraz z jab??kiem i rodzynkami do garnka, wymieszaÄ?.
8. DusiÄ? pod przykryciem na bardzo ma??ym ogniu lub piec w piekarniku 150-160o C) przez 2 i 1/2 godziny. W razie potrzeby dolaÄ? trochÄ? wody.
9. PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i zielonÄ? sa??atÄ? lub sur??wkÄ?.
Proporcje dla 5-6 os??b
|