Kuchnia pakista??ska
1/2 kg baraniny pokrajanej w grubÄ? kostk??
(mo??e byÄ? te?? wo??owina)
1 i 1/2 ??y??eczki soli
1 i 1/2 szklanki jogurtu lub zsiad??ego
pe??not??ustego mleka
2 du??e cebule pokrajane w plasterki
1/2 szklanki sklarowanego mas??a - ghee lub oleju
1/4 szklanki posiekanego korzenia imbiru lub 2 ??y??eczki imbiru w proszku
4 roztarte zÄ?bki czosnku
1 szklanka wody
1/2 ??y??eczki pieprzu
1 i 1/2 ??y??eczki ostre) papryki
1/2 ??y??eczki kminku
4 ??y??ki pasty pomidorowej |
1. MiÄ?so wymieszaÄ? z solÄ? i jogurtem, wstawiÄ? pod przykryciem do lod??wki na 24 godziny.
2. CebulÄ? sma??yÄ? na ??rednim ogniu, w rondlu z rozgrzanym mas??em lub olejem, a?? nabierze ciemnoz??otego koloru. Nie dopu??ciÄ? do przypalenia !
3. Do cebuli dodaÄ? imbir, czosnek i wodÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min.
4. DodaÄ? pozosta??e przyprawy, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez 10 min.
5. W??o??yÄ? pastÄ? pomidorowÄ? i gotowaÄ? nastÄ?pne 5 min.
6. DodaÄ? miÄ?so z jogurtem i dusiÄ? oko??o 1 1/2 godz., a?? bÄ?dzie miÄ?kkie.
7: PodawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko lub chlebkami indyjskimi NAN i RAITÄ?
Proporcje dla 4-5 os??b
|