Kuchnia pakista??ska
1/2 kg baraniny pokrajana) w kostkÄ? (mo??e byÄ? te?? wo??owina)
2 ??y??ki sklarowanego mas??a - ghee - lub oleju
1 du??a cebula drobno posiekana
1/2 kg op??ukanego szpinaku
1 i 1/4 szklanki jogurtu lub zsiad??ego pe??not??ustego mleka
Pasta :
1 ??rednia posiekana cebula
1 du??y kawa??ek imbiru (4 cm) lub 2 ??y??eczki
imbiru w proszku
2 go??dziki
1/2 ??y??eczki cumin (cummin cyminurn) lub
1/4 ??y??eczki kminku
1 ??y??eczka nasion kolendry
1 zÄ?bek czosnku
4 ziarnka pieprzu
1 ga??Ä?zka miÄ?ty lub 1/4 ??y??eczki suszonej
1/2 ??y??eczki chlli
1 /2 ??y??eczki soli |
1. Wszystkie sk??adniki pasty-zmiksowaÄ? z 2-3 ??y??kami wody na jednolitÄ? masÄ?.
2. MiÄ?so wymieszaÄ? z pastÄ?, pozostawiÄ? w ch??odnym miejscu przez 2 godz.
3. Mas??o lub olej rozgrzaÄ? w rondlu, dodaÄ? cebulÄ? i sma??yÄ? na ??rednim ogniu na ciemnoz??oty kolor przez 5 mirt.
4. DodaÄ? miÄ?so wraz z pastÄ?, sma??yÄ? przez 5 min., stale mieszajÄ?c.
5: DodaÄ? szpinak, sma??yÄ? przez 2 min., nie przerywajÄ?c mieszania.
6. WlaÄ? jogurt, zamieszaÄ?, po zagotowaniu dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu oko??o 1 i 1/2 godz., a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie, a szpinak siÄ? rozgotuje.
7. PodawaÄ? z ry??em i sa??atkami
Proporcje dla 4-5 os??b
|