10 dag mas??a
5 dag cukru
1 1/2 szklanki gÄ?stej owsianki ugotowanej na mleku
2 ??y??ki miodu
cienkie grzanki z bu??ki lub biszkopty szampanki (ok. 15 dag) |
Mas??o stopiÄ? w rondelku, dodaÄ? owsiankÄ? i cukier. GotowaÄ? 10 min, a?? mas??o nabierze brÄ?zowej barwy, potem dodaÄ? mi??d i wymieszaÄ?. Dno i boki tortownicy wy??o??yÄ? grzankami lub szampankami, zmoczonymi w zimnej wodzie, do ??rodka wlaÄ? masÄ? owsiano - miodowÄ? i wyr??wnaÄ?. WstawiÄ? do zamra??alnika na 3 godz. Przed wyjÄ?ciem okrajaÄ? brzegi ciasta no??em albo owinÄ?Ä? tortownicÄ? ??ciereczkÄ? zmoczonÄ? w gorÄ?cej wodzie.
|