Kuchnia liba??ska
1 ??rednia g????wka bia??ej kapusty
1/2 kg baraniny pokrajanej w kostk??
2 ??rednie cebule obrane i posiekane
2-3 roztarte zÄ?bki czosnku
3~t ??y??ki mas??a
s??l i pieprz do smaku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ??y??ki soku z cytryny lub 2 ??y??eczki octu
(6 proc.) z 4 ??y??eczkami wody |
1. W garnku rozgrzaÄ? mas??o, w??o??yÄ? miÄ?so, cebulÄ? i czosnek, sma??yÄ? na ??rednim ogniu do zrumienienia.
2. DoprawiÄ? solÄ? i pieprzem, dodaÄ? ziele ? angielskie, wlaÄ? tyle wody, aby tylko przykry??a miÄ?so; gotowaÄ? pod przykryciem na ??rednim ogniu, a?? miÄ?so bÄ?dzie na wp???? miÄ?kkie (oko??o godziny).
3. KapustÄ? pokrajanÄ? w 2 cm paski w??o??yÄ? do garnka z miÄ?sem, wymieszaÄ?, wlaÄ? tyle wody, aby przykry??a zawarto??Ä?, gotowaÄ? dalej przez 30 min
4. Sok z cytryny I ocet z wodÄ? wlaÄ? na 10 min. przed ko??cem gotowania.
5. Gulasz podawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 2-3 os??b
|