Kuchnia bliskowschodnia
2 kg mostka z ??eberkami
3 ??y??ki mas??a
1 szklanka wyp??ukanego, osaczonego ry??u
2 cebule obrane i posiekane
1 posiekana ??wie??a lub mro??one papryka
3 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
3 ??y??eczki soli
1 i 1/2 ??y??eczki pieprzu
2 ??y??ki posiekanych migda????w lub w??oskich orzech??w
1 szklanka gorÄ?cej wody
2 zÄ?bki czosnku
1 szklanka sosu pomidorowego
1 szklanka wody |
1. W rondlu rozgrzaÄ? mas??o, w??o??yÄ? ry??, cebulÄ? i paprykÄ?. Sma??yÄ? przez 10 min., czÄ?sto mieszajÄ?c.
2. DodaÄ? zielonÄ? pietruszk??, 1 ??y??eczk?? soli, 1/4 ??y??eczki pieprzu, orzechy, wlaÄ? gorÄ?cÄ? wod??, wymieszaÄ?, gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 10 min. Wy??o??yÄ? na sito, dok??adnie osÄ?czyÄ?.
3. Czosnek rozetrzeÄ? z solÄ? i resztÄ? pieprzu.
4. MiÄ?so wymyÄ?, osÄ?czyÄ?, dok??adnie natrzeÄ? pastÄ? czosnkowÄ?. NadziaÄ? przygotowanym ry??em.
5. W??o??yÄ? miÄ?so do brytfanny, polaÄ? sosem pomidorowym rozprowadzonym wodÄ?.
6. Piec w ??rednio nagrzanym piekarniku (190 C) przez 2 godz., czÄ?sto polewajÄ?c wytworzonym sosem.
7. PodawaÄ? z sa??atkÄ? z pomidor??w, og??rk??w i ??wie??ej papryki doprawionÄ? ostrym sosem lub z zielonÄ? sa??atÄ?.
Proporcje dla 6-8 os??b
|