Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Szasz??yki ira??skie

Kuchnia ira??ska
1/2 kg baraniny - udziec lub comber
112 ??y??eczki cynamonu w proszku
1/2 ??y??eczki pieprzu
6-10 roztartych zabk??w czosnku
1/2 ??y??eczki mielonej kolendry
1 ??y??ka mas??a
1/4 ??y??eczki ga??ki muszkato??owej
6 pomidor??w pokrajanych w piastry (dowoInie)
2 cebule obrane i pokrajane w plastry
1 szklanka ry??u
1 szklanka wody
s??l do smaku
zielona pietruszka
1. Ry?? wyp??ukaÄ? dwa razy, w??o??yÄ? do miski, zalaÄ? w??dÄ?. P???? ??y??eczki soli wsypaÄ? do p????ciennego woreczka, zawiÄ?zaÄ?, zanurzyÄ? w wodzie (s??l nie mo??e bezpo??rednio dotykaÄ? ry??u). OsÄ?czyÄ? po 24 godzinach. 2. BaraninÄ? pokrajaÄ? w du??Ä? kostkÄ?. Przyprawy wymieszaÄ? z czosnkiem, dodajÄ?c trochÄ? soku pomidorowego lub wody, aby powsta??a pasta. MiÄ?so natrzeÄ? ze wszystkich stron pastÄ?, odstawiÄ? na 2 godz. 3. Ry?? sma??yÄ? na rozgrzanym ma??le na z??oty kolor, wlaÄ? szklankÄ? wody, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na bardzo ma??ym ogniu przez 20 min. (woda powinna wsiÄ?knie w ry??. 4. Kawa??ki miÄ?sa nak??uwaÄ? na ro??enka lub patyczki na przemian z cebulÄ? i pomidorami. 5. Szasz??yki piec w nagrzanym ro??nie elektrycznym obracajÄ?c, a?? nabiorÄ? ze wszystkich stron ciemnoz??otego koloru lub sma??yÄ? na mocno rozgrzanym oleju. Przed jedzeniem, posoliÄ?. 6. PodawaÄ? z ry??em posypanym zielonÄ? pietruszkÄ?. Proporcje dla 4 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design