Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Mielone po persku

Kuchnia ira??ska
1/2 szklanki, pe??nego ??????tego grochu
1 du??e cebula, obrana i posiekana
1 zÄ?bek czosnku pokrajany w pi??rka (dowolnie)
4 ??y??ki mas??a
1/2 kg mielonej baraniny lub wo??owiny
1/2 ??y??eczki pieprzu
1/2 ??y??eczki kurkumy - (curcuma domestica) (dowolnie)
1 szklanka soku pomidorowego
3I4 szklanki gorÄ?cej wody
1/4 szklanki soku z cytryny lub 1 ??y??ka octu ,(6 proc.) i 3 ??y??ki wody
1/2 ??y??eczki soli
25 dkg wi??ni bez pestek lub szklanka
posiekanych kwa??nych jab??ek
szafran (dowolnie)
1. Wyp??ukany groch zalaÄ? wodÄ?, odstawiÄ? na kilka godzin. 2. Na patelni rozgrzaÄ? mas??o, dodaÄ? cebulÄ? i czosnek i sma??yÄ?, czÄ?sto mieszajÄ?c, a?? nabiorÄ? z??otego koloru. 3. MiÄ?so w??o??yÄ? do rondla, posypaÄ? pieprzem i kurkumÄ?, sma??yÄ?, a?? siÄ? zrumieni, dodajÄ?c w razie potrzeby trochÄ? mas??a. 4. WlaÄ? sok pomidorowy i wodÄ?, gotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez 20 min. 5. DodaÄ? osÄ?czony groch, sok z cytryny lub ocet z wodÄ?, posoliÄ?, i dusiÄ? pod przykryciem przez 45 min. 6. Usma??onÄ? cebulÄ? i czosnek dodaÄ? wraz z wi??niami lub jab??kami, dusiÄ? tak d??ugo, a?? miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie i wytworzy siÄ? gÄ?sty sos. 7. PotrawÄ? podawaÄ? na gorÄ?cych g??Ä?bokich talerzach, pokropionÄ? szafranem rozpuszczonym w gorÄ?cej wodzie lub posypanÄ? posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?. Jako dodatek-Chleb Bliskiego Wschodu PITA. Proporcje dla 3-4 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design