Kuchnia egipska
1/4 kg wo??owiny
1/4 kg baraniny
t cebula, drobno posiekana
1 jajo roztrzepane
4 ??y??ki mleka
s??l do smaku
1/4 ??y??eczki chlli lub ostrej papryki w proszku
1/2 ??y??eczki oregano lub tymianku
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
Ä? szklanki tartej bu??ki
mas??o lub olej do sma??enia |
1: Wo??owinÄ? i baraninÄ? zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa.
2. MiÄ?so wymieszaÄ? z cebulÄ?, jajem, mlekiem, solÄ?, chlli, oregano, zielonÄ? pietruszkÄ? i 1/2 szklanki tartej bu??ki. UformowaÄ? 6 kotlet??w, obtoczyÄ? w bu??ce.
3. Mas??o lub olej rozgrzaÄ? na patelni w??o??yÄ? kotlety i sma??yÄ? na ma??ym ogniu z obu stron po 10 min., w razie potrzeby dodaÄ? trochÄ? mas??a lub oleju.
4. Kotlety podawaÄ? z ry??em ugotowanym na sypko i sa??atkÄ? doprawionÄ? na ostro lub ze ??wie??ym bia??ym pieczywem i marynowanÄ? paprykÄ?.
Proporcje dla 3 os??b
|