40 dag polÄ?dwicy wo??owej
20 dag wÄ?dliny (szynka lub kie??basa typu mortadela, cytrynowa itp.
??y??ka smalcu
2 ??y??ki oliwy
3 jajka
kilka ??y??ek mleka
2 ??y??ki pokrajanego, zielonego szczypioru lub cebuli
s??l
pieprz |
Jajka wbiÄ? do miski, dodaÄ? 2-3 ??y??ki mleka i dobrze ubiÄ? trzepaczkÄ? sprÄ???ynowÄ?. DodaÄ? szczypior lub cebulÄ? i wlaÄ? na patelniÄ? z rozgrzanym olejem. Usma??yÄ? omlet. PolÄ?dwicÄ? przepo??owiÄ? i lekko zbiÄ? t??uczkiem, formujÄ?c prostokÄ?tny p??at. PosypaÄ? go solÄ? i pieprzem, u??o??yÄ? na nim omlet i plastry wÄ?dliny. Wszystkie sk??adniki
zwinÄ?Ä? w rulon i obwiÄ?zaÄ? bia??Ä? niciÄ?. Prze??o??yÄ? na patelniÄ? z rozgrzanym smalcem i obsma??yÄ? ze wszystkich stron. Po zdjÄ?ciu z ognia ostudziÄ?, zdjÄ?Ä? nitkÄ? i pokrajaÄ? miÄ?so na do??Ä? cienkie plastry bardzo ostrym no??em. U??o??yÄ? w krÄ?g na drewnianym p????misku, ??rodek wype??niÄ? marynowanymi gruszkami lub ??liwkami i przybraÄ? zieleninÄ?.
|