Ciasto:
30 dag mÄ?ki
20 dag mas??a lub margaryny
1 jajko
3/4 szklanki ??mietany
s??l
Nadzienie:
ok.1 kg posiekanego surowego miÄ?sa (wo??owe, wieprzowe lub baranie - mogÄ? byÄ? wszystkie te gatunki)
10 dag pieczarek lub innych grzyb??w
4 ??y??ki posiekanej cebuli
p???? szklanki tartego sera
2 ??y??ki mleka
2 ??y??ki posiekanej natki pietruszki
s??l
pieprz
Do smarowania pieroga:
1 jajko
2 ??y??ki mleka |
PrzygotowaÄ? nadzienie. Grzyby oczy??ciÄ?, drobno posiekaÄ?, wymieszaÄ? z innymi sk??adnikami i zagnie??Ä?, aby uzyskaÄ? spoistÄ? masÄ?. Ciasto rozwa??kowaÄ? na dwa cienkie prostokÄ?ty, z brzeg??w ukroiÄ? kilka pask??w, kt??re potem bÄ?dÄ? s??u??y??y do ozdoby pieroga. Na jednym z prostokÄ?t??w u??o??yÄ? sp??aszczony wa??ek z nadzienia, przykryÄ? drugim prostokÄ?tem, zlepiÄ? brzegi, na wierzchu u??o??yÄ? ozdobnie kratkÄ? z wÄ?skich pask??w ciasta. Ca??o??Ä? posmarowaÄ? jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min, a?? pier??g nabierze ciemnoz??otego koloru. PodawaÄ? z kwa??nÄ? ??mietanÄ? i d??emem bor??wkowym.
|