15 dag mÄ?ki
15 dag cukru
3 jajka
szklanka soku ze ??wie??ych wi??ni
3-4 ??y??ki rumu
2 ??????tka
szklanka s??odkiej ??mietanki
2 ??y??ki cukru pudru
t??uszcz do smarowania formy |
3 ca??e jajka wymieszaÄ? z cukrem i ubijaÄ? sprÄ???ynÄ? lub w mikserze na jednolitÄ? pianÄ?. Stopniowo dosypywaÄ? mÄ?kÄ? i mieszaÄ?. PrzelaÄ? do grubo wysmarowanej t??uszczem formy i wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika. Po 5-10 min zmniejszyÄ? temperaturÄ? do 200 oC i piec jeszcze ok. 20 min, a?? powierzchnia nabierze ciemnoz??otego koloru. BabkÄ? przestudziÄ?, wyjÄ?Ä? z formy i natychmiast wstawiÄ? do p??askiego naczynia z sokiem wi??niowym, przyprawionym dwiema ??y??kami rumu. ZaczekaÄ?, a?? babka wch??onie sok. Na parze ubiÄ? ??mietankÄ? z ??????tkami oraz z cukrem pudrem i dodaÄ? pozosta??y rum. Przed podaniem na st???? polaÄ? babkÄ? sosem.
|