12-15 dag duszonego lub pieczonego miÄ?sa (baranina, cielÄ?cina, wo??owina albo dr??b)
1 ??led??
??y??ka mÄ?ki
2 gotowane ziemniaki
2 ??y??ki gÄ?stej kwa??nej ??mietany
2 jajka
??y??ka utartego ??????tego sera
niedu??a cebula
3 ??y??eczki mas??a lub margaryny
pieprz
s??l |
?šledzia sprawiÄ?, usunÄ?Ä? krÄ?gos??up i o??ci. CebulÄ? drobniutko pokrajaÄ? i przesma??yÄ? na ma??ej ilo??ci mas??a lub margaryny. Kawa??ki miÄ?sa, ??ledzia i ugotowane ziemniaki przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?, dodaÄ? przysma??onÄ? cebulÄ?, mÄ?kÄ? i ??mietanÄ?, po czym jeszcze raz wszystko zemleÄ? w maszynce. Do otrzymanej masy dodaÄ? ??????tka, s??l, pieprz i ubite na sztywnÄ? pianÄ? bia??ka. Ca??o??Ä? prze??o??yÄ? do wysmarowanej t??uszczem formy ??aroodpornej, posypaÄ? tartym serem i skropiÄ? pozosta??ym stopionym t??uszczem. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. Gdy zapiekanka zacznie odchodziÄ? do brzeg??w formy, wy??o??yÄ? jÄ? na p??aski talerz, pokrajaÄ? jak tort i podawaÄ? z sosem ??mietankowym lub pomidorowym.
|