50 dag baraniny
6 dag margaryny lub smalcu
1 kg bia??ej kapusty
??y??ka do??Ä? grubo pot??uczonego pieprzu
2 ??y??ki mÄ?ki
s??l |
BaraninÄ? pokrajaÄ? na niewielkie kawa??ki obsma??yÄ? na rozgrzanym t??uszczu, po czym prze??o??yÄ? do rondla. DodaÄ? trochÄ? wody i soli, dusiÄ?, a?? miÄ?so bÄ?dzie prawie miÄ?kkie. Wtedy wyjÄ?Ä? je z rondla, a w powsta??ym sosie udusiÄ? do miÄ?kko??ci grubo pokrajanÄ? kapustÄ?. MiÄ?so i kapustÄ? prze??o??yÄ? do naczynia ogniotrwa??ego, a sos powsta??y przy duszeniu zagÄ???ciÄ? mÄ?kÄ? dodaÄ? trochÄ? soli, jeszcze trochÄ? wody i ut??uczony pieprz. Sos trochÄ? pogotowaÄ?, a potem wlaÄ? do naczynia z miÄ?sem i kapustÄ? wstawiÄ? do nagrzanego piekarnika i zapiekaÄ? 20-30 min. Do tak przyrzÄ?dzonej baraniny podajÄ? Norwedzy gotowane ziemniaki, suto posypane kminkiem.
|