Kuchnia w??oska
500 g cielÄ?cego ud??ca
200 g tu??czyka w oliwie
3 solone sardele (anchois)
1 ??????tko na twardo
3 szklanki bia??ego wytrawnego wina
1 ??odyga selera naciowego
1/2 cebuli
2 go??dziki
12 kapar??w
li??cie laurowe
sza??wia
1 ??y??ka octu
sok z 1 cytryny
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l |
PrzygotowaÄ? marynatÄ? z wina, sza??wii, li??ci laurowych, selera, cebuli pokrojonej w plastry i go??dzik??w. CielÄ?cinÄ? zalaÄ? przygotowanÄ? zaprawÄ? i marynowaÄ? l2 godzin, obracajÄ?c jÄ? od czasu do czasu. ZalewÄ? do gotowania cielÄ?ciny przygotowaÄ? z przecedzonej marynaty, rozcie??czonej nieznacznie wodÄ? i przyprawionej solÄ?. Po 30 minutach gotowania dodaÄ? umyte i oczyszczone z o??ci sardele i gotowaÄ? jeszcze 30 minut. NastÄ?pnie przetrzeÄ? przez sitko ??????tko, sardele tu??czyka; do tego dodaÄ? 6 posiekanych kapar??w, oliwÄ?, ocet i sok z cytryny. By sos nabra?? w??a??ciwej konsystencji, dodaÄ? trochÄ? wywaru z cielÄ?ciny i starannie wymieszaÄ?. MiÄ?so podawaÄ? na zimno, w plastrach polanych sosem i przybranych kaparami.
|