Kuchnia w??oska
1 kr??lik
40 g mas??a
3 czerwone s??odkie papryki
2 solone sardele (anchois)
2 zÄ?bki czosnku
1 ga??Ä?zka rozmarynu
1 li??Ä? laurowy
2 ??y??ki wazowe roso??u
3 ??y??ki octu
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l i pieprz |
Kr??lika pokroiÄ? na kawa??ki i umyÄ?. Posiekany rozmaryn podsma??yÄ? na po??owie przygotowanej porcji mas??a. Kawa??ki kr??lika w??o??yÄ? do rondla z mas??em i rozmarynem, dodaÄ? li??Ä? laurowy i dusiÄ?, stopniowo dolewajÄ?c roso??u. Sardele umyÄ?, oczy??ciÄ? i oddzielnie sma??yÄ? na oliwie z resztÄ? mas??a, rozgniatajÄ?c je widelcem na drobne kawa??ki. Do tego samego naczynia w??o??yÄ? paprykÄ? pokrojonÄ? na do??Ä? grube paski. PaprykÄ? posoliÄ? i popieprzyÄ?. Sma??yÄ? niezbyt d??ugo, tak by zachowa??a swojÄ? naturalnÄ? jÄ?drno??Ä?. NastÄ?pnie do papryki z sardelÄ? dodaÄ? posiekany czosnek, wlaÄ? octu i po 2 minutach gotowania prze??o??yÄ? wszystko do garnka z kr??likiem i doko??czyÄ? gotowanie.
|