1 kg jab??ek
25 dag tartej bu??ki
15 dag mas??a lub margaryny
10 dag cukru pudru
szklanka ubitej s??odkiej ??mietanki
szklanka d??emu malinowego |
Jab??ka obraÄ?, usunÄ?Ä? gniazda nasienne, pokrajaÄ? na ??semki, prze??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? szklankÄ? wody i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. PrzetrzeÄ? przez nylonowe sitko i ostudziÄ?. Mas??o stopiÄ? na patelni, dodaÄ? tartÄ? bu??kÄ? i cukier, chwilÄ? przesma??yÄ?. W szklanej misce uk??adaÄ? warstwami pur??e jab??kowe, d??em i masÄ? bu??czanÄ?, na przemian a?? do wyczerpania sk??adnik??w. MiskÄ? wstawiÄ? do lod??wki na co najmniej 1 godz. PodawaÄ? z bitÄ? ??mietanÄ?.
|