Kuchnia w??oska
20 ??limak??w winniczk??w
200 g boÄ?winy (??odygi lub li??cie)
4 jajka
4 li??cie bazylii
1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
1 ??y??ka tartego parmezanu
8 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
pieprz |
?šlimaki oczy??ciÄ?, wymyÄ? i wrzuciÄ? na wrzÄ?tek. NastÄ?pnie wyjÄ?Ä? je z muszelek i starannie oczy??ciÄ?. W odpowiednim naczyniu roztrzepaÄ? jajka, dodaÄ? ugotowane, odsÄ?czone i pokrojone ??odygi boÄ?winy, natkÄ? pietruszki, czosnek, posiekanÄ? bazyliÄ?, parmezan. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem, a nastÄ?pnie do naczynia w??o??yÄ? ??limaki i ca??o??Ä? wymieszaÄ?. Omlet sma??yÄ? z obu stron na patelni z wrzÄ?cÄ? oliwÄ?.
|