Kuchnia w??oska
500 g cielÄ?cego mostka - nale??y zrobiÄ? w nim kiesze??
100 g mielonego miÄ?sa cielÄ?cego
100 g m????d??ku
60 g bu??ki francuskiej
60 g grasicy cielÄ?cej, sparzonej i pokrojonej w kostkÄ?
50 g zielonego groszku
20 g tartego parmezanu
2 ca??e jajka
1 cebula
2 marchewki
1 ??y??ka orzeszk??w pinii
1 ??y??ka orzeszk??w pistacjowych
1 ??y??ka majeranku
1 posiekany zÄ?bek czosnku
szczypta ga??ki muszkato??owej
3 ??y??ki oliwy z oliwek
2 ziarnka czarnego pieprzu
s??l
??wie??o zmielony czarny pieprz |
Wszystkie rodzaje miÄ?sa wy??o??yÄ? na patelniÄ? i w ma??ej ilo??ci oliwy sma??yÄ? przez 15 minut. NastÄ?pnie do glinianego naczynia w??o??yÄ? zmielonÄ? cielÄ?cinÄ?, grasicÄ?, m????d??ek, bu??kÄ?, groszek, marchew pokrojonÄ? w ma??e s??upki, parmezan, orzeszki pinii, orzeszki pistacjowe, majeranek, ca??e jaja, czosnek, ga??k?? muszkato??owÄ? oraz s??l i pieprz. Wszystkie sk??adniki wymieszaÄ?, aby powsta??a jednolita masa. Mostek ciel??cy, w kt??rym zosta??a zrobiona kiesze??, do Ä? obj??to??ci nape??niÄ? farszem - nie nale??y wk??adaÄ? wiÄ?cej, poniewa?? farsz w trakcie gotowania bÄ?dzie pÄ?cznia??, a miÄ?so siÄ? skurczy. Kiesze?? zaszyÄ? lnianÄ? niciÄ?. Tak przygotowane miÄ?so umie??ciÄ? w rondlu, zalaÄ? letniÄ? wodÄ?, po czym do??o??yÄ? jeszcze cebulÄ?, drugÄ? marchew oraz ziarnka pieprzu. Ca??o??Ä? gotowaÄ? na umiarkowanym ogniu przez 1 godzinÄ? 45 minut. Tradycyjnie potrawÄ? tÄ? podaje siÄ? na zimno.
|