Kuchnia w??oska
1 kr??lik o wadze 1 kg pokrojony na kawa??ki
40 g czarnych oliwek bez pestek
1 sparzony i obrany ze sk??rki pomidor
2 zÄ?bki rozgnieoonego czosnku
1 ga??Ä?zka rozmarynu
1/2 szklanki bia??ego wina
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
??wie??o zmielony pieprz |
Kawa??ki kr??lika przyrumieniÄ? ze wszystkich stron na oliwie. Czosnek i rozmaryn rozetrzeÄ? razem, dodaÄ? miÄ?so, po czym kr??lika zalaÄ? winem i doprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Rondel przykryÄ? i gotowaÄ? 20 minut. Do gotujÄ?cego siÄ? miÄ?sa dodaÄ? oliwki i rozgnieciony widelcem pomidor i gotowaÄ? jeszcze przez 20 minut. Danie podawaÄ? na ciep??o.
|