Kuchnia w??oska
1 kg jagniÄ?cia pokrojonego na kawa??ki
4 karczochy
2 ??????tka
2 roztarte zÄ?bki czosnku
1 ga??Ä?zka ??wie??ego rozmarynu
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki bia??ego wytrawnego wina
sok z 1 cytryny
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l |
W szerokim rondlu przysma??yÄ? na oliwie kawa??ki posolonego jagniÄ?cia, nastÄ?pnie miÄ?so podlaÄ? winem i gotowaÄ? na du??ym ogniu. Gdy czÄ???Ä? wina wyparuje, dci miÄ?sa dodaÄ? czosnek i rozmaryn. Karczochy oczy??ciÄ? z wierzchnich li??ci, przekroiÄ? na p????, ??rodki wyjÄ?Ä? i pokroiÄ? je na kilkumilimetrowe Ä?wiarteczki. MiÄ?so wyjÄ?Ä? z rondla, do sosu w??o??yÄ? karczochy, posoliÄ? i gotowaÄ? 3 minuty, po czym ponownie dodaÄ? miÄ?so i gotowaÄ? na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze 20 minut. Gotowe miÄ?so u??o??yÄ? na p????misku. W ma??ym naczyniu ??????tka ubiÄ? z sokiem cytrynowym i natkÄ? pietruszki, masÄ? przelaÄ? do rondla i mieszaÄ? tak d??ugo, a?? przygotowywany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos bÄ?dzie ju?? got??w, polaÄ? nim miÄ?so i gotowÄ? potrawÄ? podawaÄ? na st????.
|