30-40 dag szparag??w
2 ??y??ki cukru
25 dag m????d??ku
??y??eczka octu
s??l
zielenina
Sos beszamelowy:
1,5??y??ki margaryny (mas??a)
1,5 ??y??ki mÄ?ki
szklanka mleka (??mietanki)
3 dag sera tyl??yckiego (szwajcarskiego)
1,5 ??y??ki tartej bu??ki
??????tko |
Szparagi oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, ugotowaÄ? w wodzie z dodatkiem soli i cukru. M????d??ek moczyÄ? w wodzie 15 min., obraÄ? z b??ony. ZalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? z dodatkiem soli i octu, gotowaÄ? 5 min., odcedziÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?. Z t??uszczu i mÄ?ki przyrzÄ?dziÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, rozprowadziÄ? mlekiem lub ??mietankÄ?, dodaÄ? utarty ser, posoliÄ?, zagotowaÄ?, zaciÄ?gnÄ?Ä? ??????tkiem. Ugotowane szparagi odcedziÄ?, ostudziÄ?, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, wymieszaÄ? z m????d??kiem i po??owÄ? sosu. MasÄ? nape??niaÄ? muszelki, z wierzchu pokryÄ? resztÄ? sosu, posypaÄ? na ??rodku tartÄ? bu??kÄ?. WstawiÄ? do dobrze nagrzanego piekarnika na 10 -15 min. Zaraz po wyjÄ?ciu uk??adaÄ? na okrÄ?g??ym p????misku, wy??o??onym serwetÄ?; ka??dÄ? muszelkÄ? przybraÄ? naciÄ? pietruszki, jarmu??em lub sa??atÄ?. Szparagi mo??na te?? zapiec w sosie beszamelowym bez m????d??ku.
|