15 dag ry??u
25 dag nerek cielÄ?cych (baranich)
??y??ka t??uszczu
ma??a cebula
5 dag pieczarek (1 dag grzyb??w suszonych)
p???? szklanki ??mietany
??????tko
2-3 dag sera szwajcarskiego
s??l
pieprz |
UgotowaÄ? ry?? wed??ug przepisu Risotto z warzywami. CebulÄ? i pieczarki oczy??ciÄ?, posiekaÄ?, udusiÄ?, dodajÄ?c p???? ??y??ki t??uszczu, szczyptÄ? soli i 4-5 ??y??ek wody (grzyby suszone wcze??niej namoczyÄ? i obgotowaÄ?). Nerki op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, posoliÄ? obrumieniÄ? na t??uszczu, dodaÄ? p???? szklanki wody i dusiÄ? do miÄ?kko??ci. ?šmietanÄ? wymieszaÄ? z ??????tkiem, posoliÄ?. Ry??, cynaderki i grzyby po??Ä?czyÄ? ze ??mietanÄ?, doprawiÄ? do smaku pieprzem i solÄ?. Muszelki nape??niÄ? masÄ?, z wierzchu posypaÄ? tartym serem. Muszelki u??o??yÄ? na blasze, zapiec w gorÄ?cym piekarniku (10-15 min.). Zamiast cynaderek mo??na wziÄ?Ä? miÄ?so z drobiu lub pieczonÄ? cielÄ?cinÄ? bez ko??ci.
|