Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ciasto noworoczne

90 dag mÄ?ki
5 dag mas??a
1,5 szklanki mleka
10 dag dro??d??y
??y??ka cukru
s??l
MÄ?kÄ? przesiaÄ?, wysypaÄ? na stolnicÄ?, dodaÄ? mas??o i posiekaÄ? no??em, po czym wlaÄ? ciep??e mleko z rozpuszczonymi dro??d??ami i cukrem. WyrobiÄ? i odstawiÄ? w ciep??e miejsce. Po wyro??niÄ?ciu uformowaÄ? wa??ek, skrÄ?ciÄ? go jak obwarzanek i koniec przepchaÄ? przez otw??r (kszta??t figi). Po??o??yÄ? na posypanej mÄ?kÄ? blasze i jeszcze odstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Gdy ciasto podro??nie, posmarowaÄ? je stopionym mas??em i wstawiÄ? do piekarnika. Piec 30-40 min. Przed wyjÄ?ciem jeszcze raz posmarowaÄ? mas??em i posypaÄ? cukrem. Upieczone ciasto dekoruje siÄ? ga??Ä?zkami, k??osami i suszonymi kwiatami. Mo??na wszystko przysypaÄ? jeszcze cukrem pudrem, aby ca??o??Ä? wyglÄ?da??a na o??nie??onÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design