50 dag flaczk??w
15 dag w??oszczyzny
ma??a cebula
??y??ka t??uszczu
2 ??y??ki mÄ?ki
3 dag sera tyl??yckiego
3-4 ??y??ki ??mietany
s??l
pieprz
majeranek
ga??ka muszkato??owa
papryka |
Flaczki umyÄ?, oczy??ciÄ?, wyp??ukaÄ?, zmieniajÄ?c czÄ?sto wodÄ?. ZalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, zagotowaÄ?, odcedziÄ?. ZalaÄ? ponownie wrzÄ?cÄ? wodÄ? i gotowaÄ? z cebulÄ? do miÄ?kko??ci. Osobno ugotowaÄ? warzywa pokrajane w paseczki. Gdy flaczki sÄ? miÄ?kkie, odcedziÄ? je, pokrajaÄ? w cienkie paski, dodaÄ? warzywa, podprawiÄ? zasma??kÄ?, zagotowaÄ?. DoprawiÄ? do smaku solÄ?, pieprzem, majerankiem, ga??kÄ? muszkato??owÄ?, dodaÄ? ??mietanÄ? i wymieszaÄ?. Nape??niÄ? muszelki lub tygielki, posypaÄ? utartym serem i zapiec.
|