Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ciasteczka korzenne

60 dag mÄ?ki pszennej
30 dag cukru
16 dag margaryny
5 g amoniaku lub sody
1 dag mielonego cynamonu
2 g mielonego pieprzu
2 g utartej ga??ki muszkato??owej
2 g mielonego imbiru
1 g ut??uczonego kardamonu
Ä? szklanki wody
Do ozdoby:
Bia??ko
cukier puder
MargarynÄ? ukrÄ?ciÄ? na puszystÄ? masÄ?, dodaÄ? rozpuszczonÄ? w lekko podgrzanej wodzie sodÄ? lub amoniak, wszystkie przyprawy i cukier. DodawaÄ? stopniowo mÄ?kÄ?, zagnie??Ä? ciasto i rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? ok. 3 mm. WyciÄ?Ä? foremkami rozmaite figurki i u??o??yÄ? na nat??uszczonej i posypanej mÄ?kÄ? blasze. Piec w temperaturze 220 oC, a?? ??adnie siÄ? zarumieniÄ?. Po och??odzeniu przybraÄ? lukrem ukrÄ?conym z bia??ka i cukru pudru, wstawiÄ? na chwilÄ? do nagrzanego piekarnika, aby lukier zasech??.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design