Kuchnia wÄ?gierska
4 kotlety cielÄ?ce
s??l
500 g szparag??w
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
2 pÄ?czki zielonej pietruszki
2 ??y??ki mÄ?ki
60 g mas??a |
Kotlety umyÄ?, osuszyÄ? w ??ciereczce, posoliÄ?. Oczyszczone szparagi ugotowaÄ? w osolonej wodzie, wyjÄ?Ä?, odsÄ?czyÄ?, odstawiÄ?. Drobno posiekanÄ? pietruszkÄ? wsypaÄ? do roztopionego mas??a i szybko z obu stron obsma??yÄ? w nim kotlety. Powoli dolewaÄ? do kotlet??w wywar ze szparag??w i dusiÄ? w nim kotlety pod przykryciem do miÄ?kko??ci. Kwa??nÄ? ??mietanÄ? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ?, przyprawiÄ? niÄ? miÄ?so i zagotowaÄ?. Je??li sos jest za gÄ?sty, rozrzedziÄ? go wywarem ze szparag??w. Po uduszeniu kotlet??w dodaÄ? do nich szparagi, jeszcze raz zagotowaÄ? i gorÄ?ce podaÄ? na st????.
|