Kuchnia wÄ?gierska
4 grube kotlety cielÄ?ce
bu??ka tarta
2 plastry wÄ?troby cielÄ?cej
2 jaj
pieprz
t??uszcz |
WÄ?trobÄ? cielÄ?cÄ? szybko obsma??yÄ? z obu stron w niewielkiej ilo??ci t??uszczu, prze??o??yÄ? na talerz, posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem i wstawiÄ? do lod??wki. Ostrym no??em w ka??dym kotlecie wyciÄ?Ä? spory otw??r i w??o??yÄ? do niego p???? plastra zamro??onej wÄ?troby; spiÄ?Ä? otw??r wyka??aczkÄ?, aby krew nie wyciek??a. Kotlety posoliÄ?, obtoczyÄ? w mÄ?ce, roztrzepanym jaju i tartej bu??ce i sma??yÄ? z obu stron na mocno rozgrzanym t??uszczu.
|