Kuchnia wÄ?gierska
600 g ??opatki cielÄ?cej
1/2 fili??anki oleju
2 marchwie
40 g mas??a
2 pietruszki
s??l
1 kalarepa
pieprz
1 ma??y kalafior
2 ??y??ki
mÄ?ki
1 pÄ?czek zielonej pietruszki |
MiÄ?so pokroiÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, umyÄ? i odsÄ?czyÄ? z wody. Marchew, pietruszkÄ? i kalarepÄ? pokroiÄ? w kostkÄ?, trochÄ? posoliÄ? i udusiÄ? na oleju na p????miÄ?kko. Kalafior podzieliÄ? na r????yczki. Wszystkie warzywa dodaÄ? do miÄ?sa, zalaÄ? wodÄ?, aby by??y niÄ? pokryte, i udusiÄ? w przykrytym garnku. Z mÄ?ki i mas??a zrobiÄ? jasnÄ? zasma??kÄ?, dodaÄ? posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?, opr??szyÄ? pieprzem, rozprowadziÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? zimnej wody i zalaÄ? niÄ? miÄ?so z warzywami. Dobrze wymieszaÄ? i zagotowaÄ?.
|