Kuchnia wÄ?gierska
500 g cielÄ?ciny
1 pÄ?czek zielonej pietruszki
1 ma??a cebula
s??l
70 g t??uszczu
500 g zielonego groszku
30 g mas??a |
MiÄ?so pokroiÄ? w kostkÄ?, dobrze przesma??yÄ? na 50g t??uszczu razem z posiekanÄ? cebulÄ?, potem zalaÄ? niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody i dusiÄ?. Ry?? zrumieniÄ? na reszcie t??uszczu, zalaÄ? wodÄ? i pod przykryciem dusiÄ? na p????miÄ?kko. Groszek zielony poddusiÄ? przez kilka minut na ma??le. Ry?? i groszek wymieszaÄ? z miÄ?sem, dodaÄ? trochÄ? wody i dusiÄ? do miÄ?kko??ci. Potrawa nie mo??e zawieraÄ? ani odrobiny sosu, ca??y sos musi siÄ? wygotowaÄ?. Przed podaniem na st???? posypaÄ? drobno posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?.
|