Kuchnia wÄ?gierska
1 kg ud??ca jagniÄ?cego
2 cebule
800 g ziemniak??w
s??l
100 g t??uszczu
1 pÄ?czek zielonej pietruszki |
MiÄ?so dobrze umyÄ?, posoliÄ? i na 50 g t??uszczu po polaniu 1/2 fili??anki wody piec w piekarniku, a?? bÄ?dzie miÄ?kkie, pamiÄ?tajÄ?c przy tym o sta??ym uzupe??nianiu wyparowanej wody. Obrane ziemniaki pokroiÄ? w plasterki, umyÄ?, osuszyÄ? w ??ciereczce i razem z cienkimi krÄ???kami cebuli usma??yÄ? na z??oty kolor na pozosta??ej po??owie t??uszczu. PosoliÄ?, u??o??yÄ? na p????misku obok ud??ca z jagniÄ?cia i posypaÄ? drobno posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?.
|