Ciasto:
30 dag cukru
8 ??????tek
10 dag mÄ?ki ziemniaczanej
5 bia??ek
sk??rka otarta z jednej cytryny
Beza:
3 bia??ka
10 dag cukru pudru
Krem:
4 jajka
25 dag mas??a
25 dag cukru pudru
Do przybrania:
ma??e beziki
marcepan
kandyzowane owoce |
Cukier i ??????tka ukrÄ?ciÄ? na puszystÄ? masÄ?, dodaÄ? sk??rkÄ? z cytryny, mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? i ubite na sztywnÄ? pianÄ? bia??ka. Ostro??nie wymieszaÄ? i przelaÄ? do dwu tortownic jednakowej wielko??ci, wy??o??onych nat??uszczonÄ? foliÄ? aluminiowÄ? lub papierem pergaminowym. Warstwa ciasta powinna byÄ? do??Ä? cienka ok.1 cm. Piec w temperaturze 150 oC przez ok. 40 min. Przygotowanie bezy: bia??ka ubiÄ? na sztywnÄ? pianÄ?, pod koniec dodaÄ? cukier puder i prze??o??yÄ? do przygotowanej jak wy??ej opisano tortownicy. WypiekaÄ? w temperaturze 100 -150 oC przez ok. 45 min. Przygotowanie kremu: Jajka wbiÄ? do glinianego garnczka, wsypaÄ? cukier puder i ubijaÄ? trzepaczkÄ? na parze, a?? utworzy siÄ? masa o konsystencji puszystego ??niegu. W??wczas ostudziÄ?. Mas??o utrzeÄ? na puch i - ciÄ?gle mieszajÄ?c - dodawaÄ? po ??y??eczce masÄ? jajecznÄ?. Dla polepszenia aromatu mo??na wlaÄ? kilka kropel olejku zapachowego, np. rumowego, arakowego lub waniliowego. Gotowe p??aty ciasta i bezÄ? smarowaÄ? kremem i u??o??yÄ? w tortownicy lub na p??askim talerzu (beza powinna byÄ? w ??rodku). Na wierzchu pokryÄ? kremem, przybraÄ? "kwiatkami" z marcepanu i kandyzowanych owoc??w. Do bok??w tortu przykleiÄ? ma??e beziki.
|