1 udziec barani
2 kostki cukru
50 g wÄ?dzonego boczku
sk??rka otarta z 1 cytryny
1 cebula
1 pÄ?czek koperku
50 g mas??a
1 fili??anka kwa??nej ??mietany
s??l
2 ??y??ki mÄ?ki |
Oczyszczony, umyty udziec posoliÄ?, naszpikowaÄ? s??upkami wÄ?dzonego boczku. CebulÄ? pokroiÄ? w krÄ???ki, polaÄ? roztopionym mas??em, u??o??yÄ? na tym udziec i dusiÄ? pod przykryciem do miÄ?kko??ci. PolewaÄ? najpierw wodÄ?, a potem powsta??ym wywarem. Z wywaru przyrzÄ?dziÄ? nastÄ?pujÄ?cy sos: kwa??nÄ? ??mietanÄ? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? i po??Ä?czyÄ? z wywarem. DodaÄ? drobno posiekany koperek i zrumienione kostki cukru. PrzyprawiÄ? sk??rkÄ? otartÄ? z cytryny i dobrze wymieszaÄ?. MiÄ?so pokroiÄ? w plastry i przed podaniem polaÄ? je obficie sosem.
|