Kuchnia z szybkowaru
80 dag mostku cielÄ?cego z ko??ciÄ?
1 du??a w??oszczyzna bez kapusty
2 szklanki wody
1 ??y??ka bu??ki tartej
1 ??y??ka mas??a
1 dag rodzynk??w
1 kieliszek wytrawnego wina (mo??e byÄ? domowe)
cukier
s??l i sok z cytryny do smaku |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z ko??ci, pokroiÄ? na kawa??ki, posoliÄ?, w??o??yÄ? do szybkowaru. W??oszczyznÄ? oczy??ciÄ? zetrzeÄ? na tarce do jarzyn, w??o??yÄ? do miÄ?sa, zalaÄ? wodÄ?. OgrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie zrumieniÄ? tartÄ? bu??kÄ? na ma??le. OtworzyÄ? szybkowar, dodaÄ? zrumienionÄ? bu??kÄ? (kto nie lubi zawiesiny w sosie, mo??e jÄ? zagotowaÄ? z wywarem wziÄ?tym z szybkowaru, w oddzielnym naczyniu, a potem dodaÄ? wywar przecedzony przez sitko), dodaÄ? sparzone rodzynki, wino, cukier i sok z cytryny i zagotowaÄ?.
|