1 I ??wie??ej, gÄ?stej ma??lanki
1 kg cukru
4 jajka
szklanka mÄ?ki
??y??eczka sody oczyszczanej
2 ??y??ki ??mietany
t??uszcz do smarowania formy |
Ma??lankÄ? wlaÄ? do rondla, dodaÄ? cukier i gotowaÄ? na s??abym ogniu, a?? utworzy siÄ? kleista ciecz podobna do miodu. Po przestudzeniu wbiÄ? do niej jajka i energicznie roztrzepaÄ? ??y??kÄ? albo trzepaczkÄ?. DodaÄ? mÄ?kÄ?, ??mietanÄ? wymieszanÄ? z sodÄ? i jeszcze raz wszystko energicznie rozbiÄ? ??y??kÄ?. WlaÄ? do nat??uszczonej formy tortowej i upiec w ??rednio gorÄ?cym piekarniku. Torcik posmarowaÄ? d??emem lub galaretkÄ? i polukrowaÄ?.
|