Kuchnia z szybkowaru
50 dag cynaderek cielÄ?cych lub wieprzowych,
6 dag t??uszczu,
3 du??e cebule,
1 ??y??eczka mÄ?ki,
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina lub,
zamiennie, tyle?? wody z octem winnym,
1 szklanka wody;
siekana natka pietruszki,
sok z cytryny,
s??l i pieprz do smaku |
Cynaderki wymoczyÄ? w wodzie, obgotowaÄ?, pokroi?? w talarki. W??o??yÄ? do szybkowaru, dodaÄ? po??owÄ? t??uszczu; chwilÄ? posma??yÄ?, wlaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? pokrojonÄ? drobniutko cebulÄ? i natkÄ? pietruszki, posypaÄ? mÄ?kÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. o otwarciu szybkowaru wlaÄ? wino, sok z cytryny (je??eli zamiast wina dodana by??a woda z octem winnym, to sok z cytryny niepotrzebny), posoliÄ? i popieprzyÄ?, w??o??yÄ? resztÄ? mas??a. Nie gotowaÄ?, bo cynaderki stwardniejÄ?. Najlepiej smakujÄ? z kaszÄ? gryczanÄ?.
|