Kuchnia z szybkowaru
4 n????ki cielÄ?ce
1 I zsiad??ego mleka
2 pietruszki
6 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
s??l do smaku |
Starannie oczyszczone n????ki moczyÄ? przez 2 godziny w zsiad??ym mleku. ZagotowaÄ? w szybkowarze wodÄ?, w??o??yÄ? przyprawy i n????ki, zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
Uwaga. Do sma??enia przecina siÄ? n????ki po ugotowaniu wzd??u?? na p????, po czym macza siÄ? w cie??cie zrobionym z 4 ??y??ek mÄ?ki, 4 ??????tek oraz bia??ek ubitych na sztywnÄ? pianÄ?, po czym sma??y na t??uszczu, obrumieniajÄ?c ze wszystkich stron. Podaje siÄ? ze sma??onymi na ma??le plasterkami jab??ek, kt??re przed sma??eniem by??y obsypane mÄ?kÄ? i kminkiem.
|