Kuchnia z szybkowaru
80 dag cielÄ?ciny
3 dag t??uszczu
6 dag s??oniny
1 szklanka ??mietany
s??l i pieprz do smaku
Zalewa.
0,5 szklanki octu 6-procentowego
1 szklanka wody
1 niedu??a cebula
1 niedu??a marchew
1 ma??a pietruszka
1 niedu??y kawa??ek selera
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz i s??l do smaku |
Na 2 dni przed pieczeniem zamarynowaÄ? miÄ?so. W tym celu zrobiÄ? zalewÄ?. zagotowaÄ? wodÄ? z przyprawami i solÄ?, po ostygniÄ?ciu po??Ä?czyÄ? z octem. Oczy??ciÄ? i poszatkowaÄ? warzywa, ob??o??yÄ? nimi miÄ?so. ZalaÄ? wszystko zalewÄ?, obciÄ???yÄ? denkiem, przechowywaÄ? w ch??odnym miejscu (je??eli miÄ?so nie jest zanurzone ca??e przewracaÄ?). Przed pieczeniem miÄ?so naszpikowaÄ? pociÄ?tÄ? w s??upki i opr??szonÄ? pieprzem i solÄ? s??oninÄ?. PosoliÄ? dooko??a i obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. WlaÄ? 0,5 szklanki zalewy, wkroiÄ? cebulÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 30 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otwarciu szybkowaru sos podprawiÄ? mÄ?kÄ?, po??Ä?czyÄ? ze ??mietanÄ? i je??li trzeba dosoliÄ?. MiÄ?so pokroiÄ? w szerokie sko??ne plastry, zagrzaÄ? w sosie.
|