Ciasto I:
50 dag mÄ?ki
2 ??????tka
jajko
5 dag mas??a
20 dag cukru
20 dag miodu
??y??eczka sody
1-2 ??y??ki ??mietany
2 ??y??eczki przyprawy piernikowej
Ciasto II:
25 dag mÄ?ki pszennej
30 dag mÄ?ki ziemniaczanej
20 dag cukru pudru
10 dag mas??a
30 dag miodu
3 jajka
p??aska ??y??eczka sody
2 ??y??eczki przyprawy piernikowej
Przyprawa piernikowa:
6 dag cynamonu
6 dag ziela angielskiego
4 dag go??dzik??w
1 dag kardamonu
1 dag kwiatu muszkato??owego
1 dag ga??ki muszkato??owej
1 dag badianu (any??ku gwiazdkowego)
2,5 dag sk??rki pomara??czowej
2 dag bia??ego lub ??????tego imbiru
Lukier bia??y:
20 dag cukru
Ä?wierÄ? szklanki wody
sok z po??owy cytryny lub p???? ??y??ki octu (3%)
Lukier czekoladowy:
25 dag cukru
p???? szklanki wody
??y??ka octu (3%)
10 dag tartej czekolady
2 dag mas??a kakaowego lub zwyk??ego |
Czynno??ci zwiÄ?zane z przyrzÄ?dzeniem tego smako??yku sÄ? identyczne, niezale??nie od wybranego przepisu. Miodu nie gotuje siÄ?, potrzebny jest jednak ciek??y a wiÄ?c mi??d scukrzony nale??y najpierw rozpu??ciÄ? i ostudziÄ?. Sk??adniki przyprawy t??ucze siÄ?, trze lub miele, miesza razem i wk??ada do szczelnie zamykanego s??oiczka. Ze wszystkich wymienionych sk??adnik??w (wariant I lub II) zagnie??Ä? bardzo twarde ciasto i d??ugo je wyrabiaÄ?, a potem zbiÄ? wa??kiem czy t??uczkiem albo wybiÄ? o stolnicÄ?. Przygotowane ciasto w??o??yÄ? na 30 min do lod??wki. NastÄ?pnie formowaÄ? z niego kapelusze i trzony
|